FÖRTIDSPENSIONÄR-SJUKBIDRAG

MAN FÅR EJ BLI SJUK


Publ:090806 00:01

Goda skäl att vara förtidspensionärSOCIAL TRYGGHET. På UNT:s ekonomisida 1 augusti stod en notis om att 50 000 personer kommer att förlora sin förtidspension fram till år 2011. Vad ska dessa 50 000 människor och deras familjer leva av i framtiden?
Kommer de att bli friska därför att högeralliansen har beslutat att bara ett fåtal diagnoser ska leda till förtidspension? Svaret är nej.

Högerregeringen började sin mandatperiod med att systematiskt behandla sjuka och förtidspensionerade som en belastande och oönskad grupp i samhället.
Trots att det då, år 2006, rådde hög konjunktur, skulle ersättningen till de sjuka minska och skatterna sänktes rejält för alla _ utom för de förtidspensionerade.
Regeringen beslutade att tidsbegränsad sjukersättning skulle tas bort. Samtidigt har det blivit lättare för arbetsgivare att säga upp anställda som drabbats av sjukdom och skada. I praktiken har beslutet inneburit, att den sjuke snabbt måste tillfriskna, annars ...
Förutom att de förtidspensionerade redan har drabbats av sjukdom, skada, ökade kostnader i form av läkarbesök, mediciner, behandlingar, sveda och värk, ska de också drabbas av ekonomiska bortfall, så att de får svårt att klara sin ekonomi.

Om en sjukdom leder till uppsägning, vilken ny arbetsgivare kommer sedan att vilja anställa en person med meritförteckningen "sjuk de senaste åren".
Jag saknar debatt i dessa frågor. De sjuka orkar inte protestera själva och de som är friska vill inte identifiera sig med de sjuka.
Efter att själv ha drabbats av en långvarig sjukdom och fått en tidsbegränsad sjukersättning, arbetstränar jag nu 25 procent med målet 50 procent till januari 2010.
Jag är anställd inom äldreomsorgen i Uppsala kommun, men där kommer jag inte att kunna fortsätta på grund av den tunga arbetsbelastningen.
Jag tog mig tid att skriva detta, inte bara för min egen skull, utan också för alla de 50 000 personer som mister sina ersättningar. Dessa rader angår alla.Hur vill man att samhället och det sociala skyddsnätet ska se ut för den som drabbas av skada eller sjukdom? De sjuka kan behöva ett riksförbund, i likhet med de handikappade.
Kerstin Lundbäck
Uppsala
Din ROS för ovanstående ! Tack Kerstin Lundbäck för dit stöd till alla utförsökrade. Min älskade fru Monica är i din situation. Arbetat före sjukdom i 30 år utan att vara sjukskriven. Är drabad av Hjärtopertion-"Bajpas" Samt båda höfterna utslitna väntar på operation.Utförsökrad utan ersätning nu fyra månader. "Politisk omtanke likamed levande död !

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.12 | 18:23

Toppentips!!

...
19.11 | 15:12

Vacker kreation! Tack för utförlig beskrivning och inspiration!

...
14.11 | 12:55

Tillverkade 2st åt sönerna idag. Blev bra. Tack för info

...
17.09 | 11:19

Men så härligt! Önskar er en härlig resa. Ta det lugnt på vägen och hälsa Monica! Kramar!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS