Fotoalbum

Klockstapeln Dannemora

Samling vid paviljongen

Pelle Westerman

Gruvhisstornet Dannemora

Jungfrugruvan

Länspumning av gruvan till filtrerings dammar inan det rinner vidare ut i Fyrisån.

Klart vatten

Kristallklart vatten.

Silvergruvan

Silvergruvan

Aktiva Seniorer i Östhammar utflyckt till Dannemora gruvor.
19 augusti kl.13.00  2009

Guidad tur med Monica Jakobsson och gruv information av och med Pelle Westerman .
Tack Monica för dina berättade minnen från hembyggden Österby.
http://www.dannemoramineral.se/sv/press/nyheter/pagaende-aktiviteter-av-ateruppbyggnaden-av-dannemoragruvan/

Historik 

Dannemoragruvan har anor från Gustav Vasas tid. Den äldsta handlingen i vilken malmfyndigheten i Dannemorafältet nämns är ett gåvobrev från 1481 i vilket Sten Sture d.ä. skänker den då nyligen upptäckta sulfidförekomsten Silverberget i Films socken till ärkebiskopen och riksrådet Jakob Ulfsson i Uppsala.

Järnmalmerna i fältet, som ända fram till i slutet av 1800-talet var de mest betydande i landet, omnämns först ett århundrade senare. Det finns dock mycket som talar för att de bröts långt tidigare. Ett mycket stort antal gamla gruvor och skärpningar finns i Dannemorafältet vilka vittnar om det omfattande bergsbruket i historisk tid.

År 1532 utfärdade Gustav Vasa ett privilegiebrev på "Dannemora Berg" till Joakim Piper och 1545 bildade kungen ett bolag för att bryta gruvorna. Efter 1640 fick enskilda rätten att bearbeta fyndigheterna även om Kronan fortfarande var ägare.

Med 1723 års gruvstadga befästes äganderätten till de gruvor som då var i drift. Hyttor och bruk, som under årens lopp etablerat sig intill gruvorna på platser med tillgång till vattenkraft och skog, var vid denna tidpunkt de huvudsakliga delägarna.

Genom nedläggningar och sammanslagningar minskade antalet delägare och 1918 kvarstod endast sex av dessa. År 1937 bildades Aktiebolaget Dannemora Gruvor av Fagersta AB, Stora Kopparberg AB, Iggesunds Bruk AB och Hargs Bruk AB. Ägarantalet reducerades emellertid efterhand och 1974 stod Stora Kopparberg som ensam ägare till Dannemora Gruva.

I avsikt att rationalisera och effektivisera järnmalmsgruvorna och stålverken bildade Svenska Staten, Stora Kopparberg AB och Gränges AB 1978 Svenskt Stål AB (SSAB) som inom sin gruvdivision skulle driva järnmalmsgruvorna i Dannemora, Grängesberg och Stråssa.

I februari 1987 offentliggjorde styrelsen i SSAB att Dannemora Gruvor skulle läggas ner. Driften fortsatte emellertid fram till 1992. Den primära orsaken till detta beslut var låg efterfrågan på järnmalm samt låga priser.

Den 17 mars 2005 bildades Dannemora Mineral AB i syfte att återuppta driften av Dannemoragruvan.Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.12 | 18:23

Toppentips!!

...
19.11 | 15:12

Vacker kreation! Tack för utförlig beskrivning och inspiration!

...
14.11 | 12:55

Tillverkade 2st åt sönerna idag. Blev bra. Tack för info

...
17.09 | 11:19

Men så härligt! Önskar er en härlig resa. Ta det lugnt på vägen och hälsa Monica! Kramar!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS