HALLOWEEN 31 OKTOBER 2016

BUS ELLER GODIS !

Halloweenfest   är helgen för bus,spöken och monster. Mörkret lyser upp av färgglada pumpor .


Halloween.


Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. 
 

HALLOWEEN

Halloween är en högtid  firas den 31 oktober  . Halloween har sitt ursprung på  Irland  och delvis i Skottland  . Via  USA  , dit många irländska migranter kom under  1840-talets svält- och nödår  , kom den till Sverige  1995  , men har inte fått större grepp i  Europa  . Man firar Halloween genom att klä ut sig i  spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om  bus eller godis  - liknande den påsktradition med  påskkärringar  som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige[1]. so

Halloween 

Det råder varje år en stor osäkerhet om när halloween inträffar och olika datum diskuteras alltid livligt. Svaret är helt enkelt att halloween enligt den månghundraåriga traditionen som finns runt om i världen alltid skall firas Oktober 31. I Sverige kan du dock också fira halloween dagen före alla helgons dag vilket i år 2012 innebär November 2.

Det är inte helt enkelt men låt oss försöka förklara och reda ut begreppen. Baserat på högtiden halloween som faktiskt är en flera hundra år gammal internationell tradition är datumen alltid Oktober 31 punkt slut. Man utgår nämligen från att det är dagen före all saints day (allhelgonadagen) som i anglosaxiska länder alltid infaller November 1. Halloween kommer från engelskans all hallows eve som översatt betyder alla helgons afton.

Förvirringen och orsaken till osäkerheten om vilket datum som gäller är beroende på att vi i Sverige numera inte firar alla helgons dag samtidigt som andra länder November 1 utan vi har skapat en egen svensk alla helgons dag som alltid infaller första lördagen i November. (detta ändrades i Sverige via en helgdagsreform 1772). I år infaller alla helgons dag lördagen den 3 November vilket innebar att halloween enligt principen ovan skall firas dagen innan den 2 November.

Det är dock viktigt att notera att halloween inte på något sätt skall förväxlas eller kopplas samman med alla helgons dag som ar en helt annan och för kyrkan mycket viktig högtid.

Oavsett när du väljer att fira halloween önskar vi dig och dina närmaste en riktigt bra halloween med rysliga maskerader häftiga partyn och massor med skratt, glädje, bus och godis.

Happy Halloween!

        
               BUS ELLER GODIS !           

                                    

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.12 | 18:23

Toppentips!!

...
19.11 | 15:12

Vacker kreation! Tack för utförlig beskrivning och inspiration!

...
14.11 | 12:55

Tillverkade 2st åt sönerna idag. Blev bra. Tack för info

...
17.09 | 11:19

Men så härligt! Önskar er en härlig resa. Ta det lugnt på vägen och hälsa Monica! Kramar!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS